![](/media/lib/204/n-bieg-244da51ecf18c29eb051e042196f87d3.jpg)
Wydolność fizyczna wspiera zdolności matematyczne
13 sierpnia 2015, 10:18Dziewięcio- i dziesięcioletnie dzieci z większą wydolnością fizyczną (wydolnością serca i układu oddechowego, ang. cardiorespiratory fitness) mają cieńszą istotę szarą (korę) i lepsze zdolności matematyczne niż mniej sprawni rówieśnicy.
![](/media/lib/245/n-zika-f5792eba2c0bc6745c3683f7d2834beb.jpg)
Wiadomo, jak zbudowany jest wirus Zika
22 kwietnia 2016, 12:23Zespół prof. Shee-Mei Lok z Duke-NUS Medical School zbadał wirus Zika (ZIKV) pod mikroskopem krioelektronowym. W oparciu o tysiące zdjęć Amerykanie zrekonstruowali budowę ZIKV w wysokiej rozdzielczości.
![](/media/lib/261/n-sciskanie-pilki-0d382782aa2b7c7e8febb6d2896b213d.jpg)
Gdy boli obserwacja bólu...
29 listopada 2016, 12:54Niektórzy ludzie twierdzą, że czują ból, patrząc na bolesne doświadczenia innych. Okazuje się, że dotyczy to zwłaszcza pacjentów z kompleksowym zespołem bólu regionalnego (ang. complex regional pain syndrome, CRPS), u których ból wzmaga się zarówno pod wpływem własnych działań, jak i obserwacji czyichś poczynań.
![](/media/lib/212/n-napoj-gazowany-0cb255ef2ec54149e6e66eb5319c3f7d.jpg)
Napoje gazowane negatywnie wpływają na mózg?
21 kwietnia 2017, 09:29Wygląda na to, że spożycie słodzonych napojów gazowanych i soków ma negatywny wpływ nie tylko na nasze zęby i grozi cukrzycą, ale szkodzi też mózgowi. Dane zebrane podczas Framingham Heart Study (FHS) wskazują, że im więcej pijemy napojów gazowanych i słodzonych soków, z tym większym prawdopodobieństwem będziemy mieli gorszą pamięć, mniejszą objętość mózgu i mniejszy hipokamp
![](/media/lib/123/n-ptsd-ab328d6e263e27386f9f97573e34d64e.jpg)
Naukowcy odkryli nowy neurobiomarker zespołu stresu pourazowego
1 grudnia 2017, 12:02Osoby z zespołem stresu pourazowego (ang. post-traumatic stress disorder, PTSD) inaczej reagują na pewne dźwięki. Naukowcy mają nadzieję, że odkrycie nowego markera neurobiologicznego wspomoże diagnostykę.
![](/media/lib/311/n-badanie-probki-mycobacterium-vaccae-14d245a307e2e64c027437f68218dacd.jpg)
Już stosunkowo niedługo będzie się można zaszczepić na stres?
7 czerwca 2018, 11:06Szczepienie korzystnymi bakteriami wywiera długofalowy przeciwzapalny wpływ na mózg, sprawiając, że staje się on bardziej odporny na fizyczne i behawioralne skutki stresu.
![](/media/lib/241/n-mycie-rak-a4d3f20881f494fd0c9912e69ba05cda.jpg)
Czterodniowa terapia zmienia życie chorych na zaburzenia obsesyjno-kompulsywne
30 listopada 2018, 11:25Przez 9 lat życiem Kathrine Mydland-aas z Bergen rządził przymus sprzątania. Nie mogłam pomóc dzieciom z zadaniami dokowymi, nie mogłam przygotować im obiadu, nie mogłam ich objąć. Nie mogłam robić nic innego, tylko sprzątać. Próbowałam z tym skończyć, ale to zawsze zwyciężało, mówi kobieta. W ubiegłym roku zdiagnozowano u niej zaburzenia obsesyjno-kompulsywne (OCD) i skierowano ją na terapię do Szpitala Uniwersyteckiego Haukeland w Bergen
![](/media/lib/353/n-glowa-de6e4ab5dfc54f577437222c72580f25.jpg)
Na Syberii odkryto doskonale zachowaną wilczą głowę sprzed 40 tys. lat
12 czerwca 2019, 14:25Mężczyzna, który latem zeszłego roku szedł brzegiem rzeki w ułusie abyjskim w Jakucji, znalazł głowę plejstoceńskiego wilka sprzed ok. 40 tysięcy lat. Dzięki wiecznej zmarzlinie w czaszce zachował się nawet mózg.
![](/media/lib/398/n-rezus-bb7e90b4cb5dacc57129ee58d1ffaea4.jpg)
Struktury konieczne do rozwoju mowy pojawiły się w mózgu już 25 milionów lat temu
22 kwietnia 2020, 10:22Dotychczas sądzono, że struktury w naszym mózgu, które umożliwiły rozwój mowy, pojawiły się w nim przed 5 milionami lat. Teraz międzynarodowy zespół naukowy przesunął ten termin i to znacznie. Europejscy i amerykańscy uczeni twierdzą, że początków takich struktur należy szukać co najmniej 25 milionów lat temu.
![](/media/lib/103/n-surowe-mieso-99a4ca88efcf6c49cb40f5510d4b2194.jpg)
W mózgu znaleziono obszar odpowiedzialny za apetyt na białko. Może to pomóc w leczeniu otyłości
11 czerwca 2021, 09:02Uczeni z Uniwersytetów w Aberdeen i Leicester zidentyfikowali w mózgu obszar, który napędza zapotrzebowanie na pożywienie bogate w białko. Odkrycie może mieć znaczenie dla rozwoju personalizowanych terapii otyłości. Nie od dzisiaj bowiem wiadomo, że dieta niskobiałkowa jest powiązana z otyłością.